Trafik Kazalarını Önleme Faaliyetleri Konulu Performans Denetimi Raporu Hakkında Basın Açıklaması
832 sayılı Sayıştay Kanunu’nun Ek 10. maddesi çerçevesinde, kamu kaynaklarının verimli, etkin ve tutumlu kullanılıp kullanılmadıklarını değerlendirmek ve kamu kurumlarının performansını geliştirmek amacıyla hazırlanan, “Trafik Kazalarını Önleme Faaliyetleri” konulu performans denetimi raporu, Sayıştay Genel Kurulu tarafından kabul edilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilmesi uygun bulunmuş ve 23.07.2008 tarihinde sitemizde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
Sayıştay Başkanı Sayın Mehmet DAMAR’ın “Trafik Kazalarını Önleme Faaliyetleri” konusunda hazırlanan performans denetim raporuyla ilgili kısaca değerlendirmesi şöyledir:
“Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarında her yıl binlerce insanımız hayatını kaybederken, on binlercesi de yaralanmaktadır. Trafik kazaları sonucunda yok olan ve parçalanan aileler ile yaşamının geri kalan bölümünü engelli olarak sürdürmek zorunda kalanlar olayın sosyal boyutunu ortaya koymakta, ayrıca yaralıların tedavi süreçleri ve maliyetleri ile kaza sonrasında meydana gelen maddi hasar miktarı ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir.
Ülkemizde yolcu taşımacılığının % 95, yük taşımacılığının da % 92’ si karayolları vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Sadece 2006 yılında meydana gelen 728.756 kazada 4663 vatandaşımız hayatını kaybederken, yaralı sayısı ise 168.550’ye ulaşmıştır. Dünya Bankası tarafından 1999 yılında hazırlanan raporda da Türkiye’ de meydana gelen trafik kazalarının maddi boyutunun ülkemiz GSMH’ nın yaklaşık % 2’ sini oluşturduğu ifade edilmiştir.
Temel amacı, “önemli ölçüde can ve mal kaybına neden olan trafik kazalarını önlemeye yönelik faaliyetlerin etkinliğinin süreklilik temelinde geliştirilmesine katkıda bulunmak olan” “Trafik Kazalarını Önleme Faaliyetleri” konulu raporun hazırlanmasında, belirlenen denetim kriterleri ışığında, Türkiye genelini temsil edeceği düşünülen 15 ilde yerinde inceleme yapılmıştır. Ayrıca üniversiteler, dernek, vakıf vb. kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılmış ve konu ile ilgili çok sayıda sivil toplum örgütü, uzman ve akademisyenin de görüşlerine başvurulmuştur.
Denetim çalışması aşağıdaki dört temel konu çerçevesinde ele alınmıştır;
• Trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik ulusal stratejiler kapsamında, konuyla ilgili ulusal düzeyde politikalar bulunup bulunmadığı araştırılmış; trafik güvenliğine yönelik amaç, hedef ve önceliklerin belirlenip belirlenmediği incelenerek bugüne kadar bu bağlamda hayata geçirilen projeler değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
• Trafik kazalarının önlenmesine yönelik eğitim faaliyetleri kapsamında, mevcut Trafik Genel Eğitim Planı’nın ne ölçüde hayata geçirildiği, eğitim kurumlarında farklı yaş grupları itibariyle verilen trafik eğitiminin yeterli olup olmadığı, eğitimde radyo ve TV olanaklarından yararlanıp yararlanılmadığı ve trafiğin asli unsuru olan sürücülere verilen eğitimlerin yeterliliği hususları değerlendirilmiştir.
• Trafik kazalarının önlenmesine yönelik denetim faaliyetleri kapsamında, denetimlerin planlanması, personel ve araç gereç dağılımı, radarla hız kontrolü, alkol ve yaya denetimleri, trafik bilgi sistemi, fahri trafik müfettişliği müessesesi, trafik para cezalarının caydırıcılığı ve sürücülerin sahip olmaları gereken zihinsel ve psikomotor yetenek düzeyleri incelenmiştir.
• Trafik kazalarının önlenmesine yönelik işaretleme faaliyetleri kapsamında, söz konusu trafik işaretlerinin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğu ve bu konuda kamuoyunun ne ölçüde bilgi sahibi olduğu hususları incelenmiş ve değerlendirilmiştir.”
Ekler:
Trafik Kazalarını Önleme Faaliyetleri " Konulu Performans Denetimi Raporu